1 iunie ziua internationala a copiilor

Ziua copiiilor aproape in toate tarile lumii se sarbatoreste pe data de 1 iunie. Mai numita si Ziua internationala a copiilor sau Ziua internationala pentru protectia copiilor, aceasta sarbatoare este una din cele mai importante sarbatori care le avem pe plan mondial, si aceasta prin prisma faptului ca copiii reprezinta o categorie de populatie care nu doar ca reprezinta viitorul nostru, ci si sunt acele fiinte care sunt mult mai neajutorate si inocente decat noi, care au permanenta nevoie de ajutorul, sprijinul si sfaturile noastre.

 

Privind prin istorie, nevoia de a avea grija si de a oferi protectie copiilor, pentru prima data a fost mentionata la Conferinta de la Geneva din 1925 privind protejarea si bunastarea copiilor. Acolo a avut loc un eveniment foarte important, si anume faptul ca cei 54 reprezentanti ai tot atator tari, au adoptat pe plan mondial Declaratia privind protectia copiilor. Dupa aceasta a si fost introdusa ziua copiilor.Conform altor pareri, ziua de 1 iunie ca fiint ziua copiilor, a provenit nu de la Conferinta de la Geneva, ci de la evenimentul organizat de consulul chinez din orasul San-Francisco exact pe data de 1 iunie cu ocazia Festivalului Dragonului in cinstea tuturor copiilor orfani din China. Pana in prezent nu se cunoaste cu exactitate de unde a provenit exact data de 1 iunie ca fiind dedicata copiilor.

 

Insa deja s-a stabilit exact cu nevoia ajutorarii acestora si cu ziua internationala a copiilor abia in anul 1949, cand la Congresul femeilor de la Paris, a fost tinut un discurs care a revolutionat pe mai departe soarta pe plan international a copiilor. Sustinuta de ONU, drept consecinta, ziua copiilor a fost fixata pe data de 1 iunie, si a inceput sa fie sarbatorita din anul 1950 in 51 de state ale lumii.

 

Un alt eveniment destul de important a fost adoptarea Declaratiei Drepturilor Copiilor la 20 noiembrie 1959, cand s-au proclamat drepturile egale ale tuturor copiilor in domeniul educatiei, invatamantului, protectiei sociale, sport, dezvoltarea fizica si intelectuala, indiferent de culoarea pielii, rasa, origine, apartenenta sociala, religie etc. Astfel a avut loc un moment foarte important prin care s-au pus pe picior de egalitate toti copiii, facand astfel cu timpul sa dispara discriminarea dintre acestia.

Daca nu ai stiut, afla ca in prezent ziua copiilor nu se sarbatoreste peste tot pe data de 1 iunie. In Japonia de exemplu ea are loc pe data de 5 mai, in Brazilia pe 12 octombrie, in Australia in prima duminica a lunii iulie, in Cuba in a treia duminica a lunii iulie, in Turcia pe 23 aprilie iar in Mexic pe 30 aprilie. Toate aceste date difera din cauza mai multor factori, printre principalele fiind regimul politic, politica interna si externa, obiceiurile locale etc.

 

Aceasta sarbatoare nu este doar una plina de veselie, tipete si voie buna. Aceasta mai reprezinta o amintire celor maturi de nevoile celor mici, de respectarea drepturilor acestora care sunt pe larg pana si in prezent incalcate, de intelegerea ca doar prin educarea si cresterea copiilor nostri corect si uman, vom avea noi un viitor mai bun maine, caci soarta noastra de peste ani, va fi in mainile celor mici de care avem grija astazi.

 

Nu degeaba se spune ca copilaria reprezinta una din cele mai frumoase perioade din viata noastra. Doar este o perioada cand nu avem aproape deloc griji, simtim la tot pasul protectia parintilor, iubirea lor si a apropiatilor, suntem mai toata ziua pusi pe joaca si chiar daca plangem sau ne suparam pe ceva, aceasta nu dureaza decat cateva minute, zambetul fiind mereu la ordinea zilei.

 

Asa ca dragi parinti, respectati-va copiii si drepturile acestora, iubitii, nu-i necajiti si nu va suparati pe ei, caci fiind copiii, de multe ori nu isi dau seama ca fac ceva nu in regula, faceti asa ca zambetul lor sa nu dispara niciodata si sa va lumineze ziua in fiecare moment al vietii voastre!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.