Bradul – traditii, impodobire, semnificatie

Sosirea iernii semnifica totodata si sosirea unei perioade minunate ale anului, si anume sarbatorile de iarna cum a fi Sf. Nicolae, Craciunul, Anul Nou si Sf. Vasile. Aceste sarbatori ne aduc in casele noastre magia sarbatorilor si voia buna.

O traditie deja existenta in toata lumea este ca in perioada sarbatorilor de iarna sa fie impodobit un brad. Acest obicei frumos asa de mult s-a extins, incit cu usurinta putem vedea brazi de diferite forme si culori impodobiti nu doar in casele oamenilor, ci si in oficiile de lucru, magazine, supermarketuri etc. Ba mai mult, deja fiecare oras sau sat a foarte multor tari in fiecare an in decembrie gasesc si impodobesc in centrul localitatii cel mai frumos brad natural al regiunii respective.

Putini insa din noi stim cu adevarat semnificatia acestei traditii de impodobire a bradului. Mai intii trebuie sa atragem atentia la faptul ca bradul isi mentine culoarea verde si prospetimea pe tot parcursul anului. Culoarea verde simbolizeaza tineretea, belsugul naturii si speranta vesnica vie a omeniei. Faptul ca bradul are o structura conica cu virful spre cer semnifica gindurile si rugaciunile oamenilor care sunt trimise in ceruri, spre Dumnezeu, ca acesta sa ne ajute.

De altfel in istorie se mentioneaza ca bradul din cele mai vechi timpuri era cunoscut culturilor antice ca simbol al sperantei si vesniciei. Astfel grecii, chinezii sau egiptenii aveau bradul ca simbol al nepieririi. Unele date manuscrise ne arata insa faptul ca bradul impodobit si folosit anume pentru perioada Craciunului a fost la inceputul secolului al XVI-lea, in regiunea franco-germana Alsacia. Prima data cind s-au folosit luminite pe brad insa a fost la cu un secol mai tirziu, la inceputul secolului al XVII-lea, pina atunci folosindu-se doar ghirlande si dulciuri.

Alte surse insa ne mentioneaza ca traditia bradului de Craciun a fost inaugurata de Sf. Mucenic Bonefaciu, care a trait in anii 675-754 dupa Hristos. Acesta a fost un episcop englez care s-a ocupat cu propovaduirea crestinismului in Europa, dar in special in Germania. Legenda spune ca odata Bonefaciu a vizitat un trib pagin care se inchina unui stejar. Acesta a darimat stejarul, aratind ca acolo nici un duh rau nu exista. Tot in acelasi loc a crescut in vazul tuturor un mic bradut, Bonefaciu explicind ca acesta este simbolul vesniciii si al crestinismului. Toti membrii acelui trib s-au convertit la crestinism, aparind astfel traditia bradului.

Dupa cum observam, traditia bradului a existat in foarte multe culturi in diferite perioade de timp. Insa dupa cum bine stim, traditia impodobirii bradului de Craciun este asociata in prezent aproape in totalitate cu crestinismul. Asocierea impodobirii bradului de Craciun cu crestinismul a fost facuta de neamtul Martin Luther, in prima jumatate a secolului al XVI-lea. Acesta de altfel a fost un doctor in teologie si un reformator, care a dat nastere Bisericii Evangheliste Luterane.

Spre secolele XVIII si XIX, simbolul bradului ca element crestin se diminueaza cite putin in favoarea devenirii Craciunului mai mult o sarbatoare pentru copii, acestia asteptind diverse daruri, brazii fiind impodobiti cu noi jucarii, hirtii de argint etc. Folosirea jucariilor colorate de sticla a fost pentru prima data folosita la sfirsitul anului 1858. Aceasta s-a datorat faptului ca in regiunile Moselle si Vosges in perioada anului a fost o seceta cumplita, iar roada aproape nu a existat. Astfel localnicii nu aveau cu ce impodobi bradul de Craciun.

Unui sticlar din acea vreme i-a venit o idee geniala, care avea sa revolutioneze traditia impodobirii bradului pina in prezent. Acesta a fabricat din sticla jucarele in forma de globulete in forma merelor si altor fructe. Si iata de atunci cite putin traditia folosirii produselor naturale a fost inlocuita cu folosirea celor artificiale.

Impodobirea bradului de sarbatorile de iarna in tarile ortodoxe chiar pentru o anumita perioada a fost interzisa. In anul 1916 cind era in plin Primul Razboi Mondial, Sfintul Sinod a interzis traditia impodobirii bradului, motivind ca este o zamislire germana. Insa desigur nu toti au ascultat de recomandarile acestea. Interdictia a existat pina in anul 1935 cind obiceiul impodobirii bradului a revenit oficial in casele oamenilor.

In majoritatea tarilor catolice, traditia impodobirii bradului a fost interzisa pina in secolul XX. Ba mai mult, oficial Vaticanul a introdus traditia impodobirii bradului de Craciun abia in anul 1982, la initiativa Papei Ioan Paul al II-lea.

In trecut moda designului bradului de Craciun si Anul Nou nu era asociata deloc cu stilul zilelor noastre. Iar impodobirile din trecut nu simbolizau ca si astazi insusi sarbatoarea, ci mai mult dorinta fiecarui care impodobea bradul de a obtine ceva. De exemplu impodobirea cu mere semnifica cresterea fertilitatii, oule simbolizau armonia, iar nucile – intentia divina in gindurile zilnice ale omului.

Ba mai mult, stramosii nostrii in nici un caz nu taiau brazii si ii impodobeau unde doreau ei, deoarece taierea acestuia simboliza taiarea vesnicii si renasterii din intuneric. Deaceea daca stramosii nostri nu aveau un brad in curte, atunci impodobeau bradul chiar in padure.

Astazi putem insa sa avem in casa cu usurinta fie un brad natural fie unul artificial, de orice marime dorim. In zilele noastre impodobirea acestuia nu este o problema, deoarece putem gasi numeroase jucarii si ornamente pe placul nostru, de diferite dimensiuni si diferite culori. Cu toate acestea dorim ca bradul nostru sa fie impodobit intr-un mod neobisnuit si cit mai frumos.

Dinainte trebuie sa ne hotarim in ce stil o sa ne impodobim bradul si sa cumparam toate detaliile necesare. Cu totii acasa avem un set de globule aurii si argintii, la care putem adauga diferite noi jucarii pentru a crea impresia stilului nou al impodobirii bradului. Multi din noi an de an impodobim bradul cu tot ce avem in arsenalul nostru de jucarii. Chiar si cu ce avem, daca experimentam noi metode de a impodobi bradul, atunci cu siguranta vom observa schimbarile.

Elegant arata bradul care se impodobeste doar in folii de argint de culoare aurie sau argintie. La fel de bine poate arata si un brad colorat doar in o culoare. Poti chiar la virful crenguletelor bradului sa folosesti un lac de unghii colorat si stralucitor. Pe linga jucarii, poti impodobi bradul cu diferite panglici multicolore. In ultima vreme prinde contur stilul folosirii doar jucariilor aurii, de diferite forme si marimi, insa fiind obligatoriu doar aurii. Deasemenea a devenit deja un trend folosirea brazilor de culoare alba. De obicei se recomanda folosirea jucariilor monotone pentru impodobirea acestui brad, fie doar aurii, fie doar rosii sau albastre.

Un alt stil interesant este cel traditional, care consta in impodobirea bradului cu jucarii doar din hirtie si tesuturi. Astfel poti face diferiti omuleti de zapada, Mos Craciuni, cizmulite, caciulite rosii si manusi facute din hirtie colorata sau hirtie stralucitoare a diferitor bomboane. La fel de bine poti ornamenta bradul cu diferite bomboane, betisoare de caramele, fructe sau biscuiti legati cu ata colorata.

In concluzie pot sa va spun ca traditia bradului este deja un element indispensabil Craciunului si Anului Nou, fiind un simbol al acestor evenimente festive. In final va urez ca magia sarbatorilor de iarna sa intre in casele dvs, iar in sufletul si inima sa va fie inundate de emotii pozitive, fericire si bucurii.

Logo Felicit.EU
Felicit.EU © 2019