Ziua de nastere – istoria sarbatorii

Zi de nastere copii

Exista o zi speciala in viata fiecarui om cand acesta isi aduce aminte ca a mai trecut un an din viata sa si ca timpul zboara fara sa isi dea seama. Aceasta sarbatoreste o varsta anumita de cand a aparut pe lume, de cand i-a facut pe parintii sai cei mai fericiti.

Si tot asa, in fiecare an, fiecare persoana isi sarbatoreste ziua de nastere. Fiind copil, organizarea sarbatorii cade in totalitate pe spatele parintilor, insa crescand, incepe si acesta sa realizeze tot spectrul pozitiv de emotii, trairi si intamplari care mai apoi vor deveni niste amintiri de neuitat pentru tot restul vietii, ajungand an de an singur sa isi bata capul cum sa-si sarbatoreasca ziua de nastere.

In prezent o zi de nastere este plina de felicitari, cadouri, atentia si zambetul celor din jur, si o masa festiva cu cei dragi si de cele mai multe ori un mini-party cu prietenii mai buni. Insa ti-ai pus vreodata intrebarea cum sarbatoreau stramosii nostri ziua de nastere si de unde a aparut acest obicei?

Traditiile legate de ziua de nastere din cele mai vechi timpuri erau foarte diverse si se diferentiau de la popor la popor, fiecare avand caracteristicile sale. De altfel primii crestini considerau sarbatorirea zilei de nastere un obicei pagan. Din aceste considerente sunt multiple dovezi care ne arata ca crestinii acelor timpuri nu numai ca nu isi sarbatoreau nasterea proprie, dar nici a lui Iisus.

Mai exista un motiv pentru care crestinii din secolul I nu ar fi sarbatorit nasterea lui Iisus. Discipolii sai stiau fara indoiala ca aceste aniversari aveau legatura cu unele superstitii. De exemplu, multi greci si romani din antichitate credeau ca fiecare om are un spirit protector care a asistat la nasterea sa si care vegheaza asupra lui pe tot parcursul vietii. Intr-o carte se spune:  „Acest spirit avea o relatie mistica cu zeul in a carui zi de nastere se nastea omul respectiv”. Astfel, celebrarea zilelor de nastere era asociata cu paganismul, nu cu crestinismul.

Ce tine de romani si greci, acestia inainte sarbatoreau doar zilele de nastere ale zeitatilor. De exemplu pe 24 mai, romanii sarbatoreau ziua de nastere a zeitei Diana. A doua zi se sarbatorea nasterea zeului-soare, Apolo. Mai apoi asa conceptie a disparut. In Roma antica datorita conditiilor  in care se faceau nasterile (de multe ori nasterea era fatala si pentru mama) si a fragilitatii noilor nascuti, baietii erau declarati abia dupa 9 zile de la nastere iar fetele dupa 8 zile. Ziua aceasta, numita „dies lustricus”, era zi de sarbatoare si purificare.

Copilul era trecut in registrul orasului, moment in care primea un prenume, apoi tatal aducea un sacrificiu. Pentru a-l proteja de deochiat pe nou-nascut i se punea la gat o amuleta (bullae – o forma de inima din aur sau argint) pe care acesta o purta pana la majorat.

In alte culturi sarbatorirea zilei de nastere semnifica apararea de spiretele rele, astfel obiceiul sarbatoririi acestei zile nu era doar un drept, ci si o obligatie si o traditie care nici de cum nu o puteai incalca.

Tort zi de nastereIn Grecia Antica se obisnuia aducerea unui tort impodobit cu lumanari la templul zeitei lunii, Artemis. Torturile erau facute in forma rotunda si simbolizau luna plina, iar lumanarile de pe acesta simbolizau stralucirea lunii. Acest obicei la momentul actual este intalnit in toata lumea, insa oamenii habar nu au de unde a aparut el si nici de zeita Artemis.

Fiind un obicei frumos, oamenii au ajuns sa faca luminarile in forma de cifre care simbolizeaza virsta omagiatului, sau pun atitea lumanari colorate citi ani implineste persoana. Chiar si momentul stingerii acestor lumanari a fost adaugat ulterior de catre oameni.

Totusi suflarea lumanarilor se socoate ca a aparut de la germani. Acestia au inventat un anumit fel de tort care se prepara an de an fara careva schimbari, Geburstagorten, la care erau adaugate lumanari mici fabricate special pentru acest tort. Acestea simbolizau lumina vietii, fiind ca o urare de bine si viata lunga pentru omagiat, iar fumul era cel care avea menirea de a ridica dorintele la cer pentru a fi ascultate si indeplinite.

Felicitare zi de nastereTraditia de a trimite felicitari a aparut pentru prima data in Anglia, mai bine de 100 de ani in urma. Deasemenea legat de englezi este faptul compunerii renumitului cantec-felicitare „Happy Birthday to you”. Acest cantec traditional cantat cu ocazia zilelor de nastere a fost compus de 2 surori, Mildred  si Patty Hill, inca din anul 1893. Foarte putini stiu ca varianta originala era “Good Morning to You”  care era ca o felicitare adresata omagiatului chiar dimineata cind acesta se scula, pentru a avea o dispozitie buna pentru toata ziua care il astepta inainte. Insa ulterior acesta a fost modificat in “Happy Birthday to  You”.

Un obicei mai straniu era in Japonia, unde persoanele obisnuiau sa sarbatoreasca toate zilele de nastere pe data de 1 ianuarie, indiferent daca se nastea in alta zi. Insa in ziua de astazi fiecare isi  sarbatoreste ziua de nastere anume in ziua cand a fost adus pe lume de catre mama sa.

In China si India, a atinge varsta de 60 de ani aducea respectul celorlalti pentru acea persoana deoarece se considera ca a trecut cu succes de primul stagiu al vietii. In multe regiuni acest obicei este intilnit si pana in prezent.

Astfel putem observa ca sarbatorirea zilei de nastere din cele mai vechi timpuri si pana in prezent era de multe feluri, o multime de obiceiuri desigur modificate, au fost imprumutate si in prezent in multe culturi. Deci putem observa ca ziua de nastere a unui om insemna un moment special in viata acestuia, pe langa toate cadourile, petrecerile si urarile de bine, in aceasta zi fiecare persoana trebuie sa realizeze ca a mai trecut un an din viata sa, si sa nu uite ca timpul este cel mai pretios lucru de pe pamant si acesta trebuie trait din plin!

Astfel nu pierdeti nici o secunda in zadar din viata voastra, si daca anume astazi sunteti omagiat, nu ezitati sa va sarbatoriti ziua de nastere, ca doar o data in an aveti asa ocazie. Larry Lorenzoni spunea ca aniversarile sunt foarte bune si pentru sanatatea noastra, deoarece statisticile ne arata ca „Oamenii care au cele mai multe zile de nastere sarbatorite traiesc mai mult!!!”

Logo Felicit.EU